Winkel-wooncentrum van 21.000 vierkante meter

De vernieuwing en uitbreiding van het Raadhuisplein is een gezamenlijk project van Redema Consultants B.V., Koopmans Bouwgroep B.V. en de gemeente Smallingerland. De drie partijen richten zich respectievelijk vooral op de winkels, het woongedeelte en de publieke ruimte. Een mooi werk in Vibro-palen.

Over het project

Dit project is te volgen via de webcam

Het Raadhuisplein is hèt centrale stedelijke plein van Drachten. De huidige bebouwing van winkels en woningen, naar ontwerp van Van de Broek en Bakema, voldeden niet langer aan de hedendaagse eisen. Voor het gebied is een stedenbouwkundige studie en een architectonische uitwerking gemaakt. Klik hier om op YouTube een impressie van de nieuwbouw te zien.

Drachten heeft een belangrijke centrumfunctie voor het omliggende gebied. Een ondergrondse parkeergarage, onder het gehele plangebied, moet het bezoekende verkeer opvangen.
Het Raadhuisplein wordt omzoomd door winkels met daarboven woningen. Een deel van de huidige bebouwing wordt gesloopt. De voorgestelde bebouwing geeft de nieuwe wanden van het plein vorm.

Centrale rol

Doel van het college B&W is een centrumfunctie te realiseren dat voldoet aan de ambities van het college om Drachten als de stad met een regiofunctie te borgen en zo mogelijk te versterken, waarbij het centrum goed bereikbaar is en waar de bezoeker enkele uren kan vertoeven. Het Programma van Eisen omvat 21.000m2 winkels, 100 woningen en waarbij er sprake is van een uitbreiding aan 9000 m2 aan winkelruimte.

Klaar in 2016

De herontwikkeling behelst een investering van ruim 100 miljoen euro en bestaat uit het realiseren van een ondergrondse parkeergarage voor 700 auto's, 21.000 m2 commerciële ruimte en 170 woningen.
Het grootste gedeelte van de nieuwbouw is begin 2014 klaar. In de tweede fase (vanaf 2014) wordt het laatste deel van de parkeergarage en de laatste nieuwbouw gepleegd. De totale herontwikkeling is dan volgens planning begin 2016 klaar.

Winkels 

Doordat het nieuwe Raadhuisplein een winkeloppervlak van 21.000 vierkante meter krijgt, kunnen er meer en grotere winkels in terecht. Voor het winkelpubliek is er dus een veel grotere keuze. Door de horecagelegenheden, het grote terras en de fraaie inrichting wordt het Raadhuisplein een stuk gezelliger: het belangrijkste stadsplein van Drachten. Alles is er op gericht het de bezoeker zo veel mogelijk naar de zin te maken: ruime parkeergelegenheid onder en bij het winkelcentrum, een overzichtelijk winkelaanbod met een fraaie uitstraling en aparte expeditiestraten waardoor het winkelend publiek geen last heeft van de bevoorrading.
Binnen het project is WABS Consultancy verantwoordelijk voor het winkelgedeelte.

Wonen

Voor bewoners zal het nieuwe Raadhuisplein een grote vooruitgang zijn. Dankzij de vernieuwingen op winkel- en parkeergebied wordt het weer een levendige en gezellige buurt, waardoor de sfeer en de kwaliteit van de leefomgeving omhoog gaan.
Op de daken van de winkels komen speciale groendekken, zodat alle bewoners van het Raadhuisplein een groen uitzicht hebben. De toegangen tot de woningen worden ruim opgezet: in plaats van smalle portiekjes in de winkelstraat krijgen de bewoners duidelijk zichtbare entrees. Daarnaast zijn de woningen ook te bereiken via brede trappen. Zo wordt benadrukt dat Raadhuisplein een winkel- én wooncentrum is. Mede dankzij de 175 nieuwe woningen lijkt het centrum niet langer leeg buiten winkeltijden, maar is het duidelijk een plek waar geleefd wordt.
De winkels en woningen worden met de achterkanten naar elkaar toegebouwd, zodat het winkelpubliek en de bewoners niet meer tegen de grijze achterkanten van allerlei panden aankijken. De parkeergarage heeft een licht en open ontwerp. Zo krijgt zelfs het ondergrondse gedeelte van het complex wat van de sfeer van boven de grond mee.

Feiten en getallen

Project 23035 en 92071

Project

  • 160 woningen
  • 19.000 m2 winkels
  • 683 parkeerplaatsen in parkeergarage

Opdrachtgevers:
WABS Consultancy (Redema Consultants) en Le Clercq Planontwikkeling
Koopmans Projecten
Architect:
Tangram Architecten, Amsterdam
Constructeur
Jansen Wesselink Raadgevend ingenieursbureau
Aannemer
Koopmans Bouw BV Apeldoorn

Funderingswerkzaamheden

Vibro-palen

  • Aantal 1832
  • Doorsnede 406 /465, 457/510, 457/520, 508/560, 559/615, 610.660 mm
  • Lengte ca. 14,5 - 21,5 m

Stalenbuispalen 

  • Aantal 108
  • Doorsnede 356/380, 219/240, 273/290 en 323/340 mm
  • Lengte.....

Jaap Bol
Projectleider
Succes door samenwerking

Feiten & Getallen

Opdrachtgever
Aannemer
Ontwerp
Diensten

Kunnen we u helpen bij uw project?

Wij beantwoorden uw vragen graag! Wilt u meer weten over onze projecten, producten en of diensten? Neem dan telefonisch contact op met Rob Sman, bel +31(0)299 409 542 of stuur ons een email.