Vibro-combi voor De Rotterdam - Vroom Funderingstechnieken
Img 07
27 februari 2011

Vibro-combi voor De Rotterdam

Het grootste gebouw van Nederland, De Rotterdam, verrijst aan de oever van de Maas in Rotterdam en de bouw zal vier jaar in beslag nemen. Voor deze 'verticale stad' produceerde Vroom Funderingstechnieken vibro-combipalen. Het project bestaat uit drie torens van ongeveer 150 meter hoog.

In het complex komen kantoren, woningen, een hotel, winkels, cafés en restaurants. Met in totaal 160.000 vierkante meter oppervlak is dit het grootste gebouw in Nederland. Het project 'De Rotterdam' is een ontwerp van architect Rem Koolhaas.

Rem Koolhaas' verticale stad verwijst naar de verscheidenheid aan functies en diensten die in De Rotterdam worden ondergebracht. De functies zijn zodanig samengesteld dat bewoners/gebruikers 24 uur per dag aangenaam in het gebouw kunnen verblijven. Op de begane grond bevinden zich de publieke functies als hotel, winkels en horeca. De woningen en kantoren zijn hiermee verbonden via een grote centrale lobby.

Naam met historie

De naam van het gebouw verwijst naar de maritieme geschiedenis van de plek. Vanaf de Wilhelminapier zijn vele tienduizenden Europeanen met de Holland-Amerika Lijn (HAL) naar Amerika geëmigreerd. Het vlaggenschip van de HAL heet nog altijd De Rotterdam.

Rem Koolhaas ontwierp het gebouw al in de periode 1998-2001 en noemt het een wonder dat het nu eindelijk van de grond komt. Hij heeft zich wel afgevraagd of het ontwerp van zijn bureau OMA nog wel modern en fris genoeg was om met de moderne architectuur mee te doen. Het voldoet nog in alle opzichten.

Ironisch genoeg is het de financiële crisis die de bouw van dit 'grootste nieuwbouwproject van Nederland' mogelijk maakt. Eerder durfden of wilden aannemers niet aan dergelijke ingewikkelde projecten te beginnen.

Rem Koolhaas

De in Rotterdam geboren architect Rem Koolhaas is zonder twijfel de meest invloedrijke en internationaal bekendste hedendaagse Nederlandse architect. Zijn architectenbureau Office for Metropolitan Architecture (OMA) heeft de hoofdvestiging in Rotterdam maar krijgt opdrachten van over de gehele wereld. Met het ontwerp voor de Kunsthal Rotterdam verwierf Rem Koolhaas in 1992 wereldfaam. Internationaal krijgt Koolhaas vanaf de jaren negentig steeds grotere opdrachten.

Door de vooruitstrevende ontwikkelingen op het gebied van concept, ontwerp en techniek te combineren met andere disciplines halen ze het maximale uit elk project.

Enkele bekende gerealiseerde gebouwen zijn; Grand Palais in Lille (1994), woonhuis in Bordeaux (1998), Prada winkel in NewYork (2001), het Guggenheim museum in Las Vegas (2001), de Nederlandse Ambassade in Berlijn (2002), Leeum Samsung Museum of Art in Seoel (2004) en het hoofdkantoor voor de Chinese televisie in Peking (2008).