Proefbelasting Alblasserdam - Vroom Funderingstechnieken
Img 07
17 september 2019

Proefbelasting Alblasserdam

Op het voormalig Nedstaal-terrein in Alblasserdam zijn proefbelastingen gedaan op vibropalen die vorige maand zijn gemaakt. Omdat op dit terrein een 6 meter dikke puinlaag van metaal en asfalt ligt, zijn de palen voorgeheid met de rockshoe. Het sonderen op dit terrein gaat erg moeizaam, waardoor een proefbelasting op de palen uitkomst geeft om het ontwerp van de constructie te verbeteren.
Default proefbelasting

In de palen zijn meetbuizen over de gehele lengte meegestort. In deze meetbuis worden meerdere verplaatsingssensoren geplaatst. Ook aan de paalkop wordt de belasting en verplaatsing gemeten. De palen worden uiteindelijk tot maximaal 240 ton belast. Een behoorlijke gewicht op een paal van 356 mm, zoals op de foto is te zien.

Meetwaarden

Het resultaat is dat de elastische verkorting van de paal, de afdracht van de belasting van de paalschacht in de verschillende grondlagen en de weerstand van de paalpunt allemaal met grote nauwkeurigheid wordt gemeten. De proefbelasting kan per paal tussen 16 en 24 uur duren. De proeven zijn daarom in ploegendienst uitgevoerd, waarbij we ook gebruik hebben gemaakt van de expertise van Hektec.