Personeelsvereniging RAM-IN 50 jaar

Dit jaar bestaat de Personeelsvereniging “RAM-IN” 50 jaar. En dat vierden wij met elkaar op zaterdag 6 november bij BRASA in Middenbeemster. Wim Schoenmaker, een van de oprichters in 1971, hield een mooie speech aan de hand van een diapresentatie met foto’s uit de oude doos. ​Hierin werden vele anekdotes aangehaald, één voor één herinneringen aan mooie tijden.
50 jaar RAM-IN Vroom BV image
50 jaar RAM-IN Vroom BV image
50 jaar RAM-IN Vroom BV image

Wim vertelde: “Begin jaren 70 groeide het bedrijf snel en spreidden wij de vleugels steeds meer uit. Hierdoor werden de onderlinge contacten minder. Samen met de directie hebben wij de koppen bij elkaar gestoken en werd er een personeelsvereniging opgericht. Onze eerste avond was het organiseren van een, toen nog gebruikelijke, toneelavond verzorgd door het gezelschap “De Flierefluiters” uit Landsmeer, met na afloop een gezellige nazit bij Piet Ossenbaar in Middelie. Wat mij altijd trof was de inzet en creativiteit die altijd als een rode draad door de vereniging liep, maar  zeker ook van de dames van de bestuurders.

In de loop der jaren zijn veel leuke activiteiten georganiseerd, zoals de Sinterklaasmiddag, de klaverjasavond, de bekende poppenkastspeler van de Dam in Amsterdam kwam naar Vroom, sjoelen. Niet alleen het bestuur, maar zeker ook de vrouwen hebben enorm veel werk verricht en stonden altijd paraat om het feest te doen slagen, alle lof daarvoor.

Wim vervolgt: “Jubilarissen, maar ook de leden die door ziekte of andere ongemakken thuis moesten blijven, werden door de personeelsvereniging bezocht en zij kwamen nooit met lege handen. De fruitbak of andere presentjes,  een vriendelijk bemoedigend of stimulerend woord, alles droeg ertoe bij dat de patiënt weer snel onder, of op de stelling, of elders weer op de werkplek aanwezig was.”

Zeker in de beginjaren waren de personeelsvereniging en de directie steevast paraat als er getrouwd werd. Er werd een toepasselijk lied geschreven op een lied uit de Top 100 en iedereen zong uit volle borst mee.

“Al snel wilde het publiek meer spektakel en werden de avonden op een andere wijze ingevuld. Met als uitschieters de, geheel door eigen krachten, opgevoerde boerenbruiloft en de feestavond met Bal Masque. Er kwamen prachtige, totaal onverwachte acts uit de hoge hoed en daar werd nog wekenlang over gesproken. 

Viva España!

Later werden wij, door de personeelsvereniging, in samenwerking met het bedrijf, getrakteerd op culinaire maaltijden voorzien van een onuitputtelijke hoeveelheid bier en goede wijn, meestal geserveerd bij La Mère Anne in Oudendijk, in Volendam of op andere mooie locaties. Bekende artiesten, zoals Imca Marina, Peter Beense en Carola Smit en goede bands sierden de avonden op, waardoor de voetjes van de vloer gingen”, aldus Wim Schoenmaker.

Weer later deed de personeelsvereniging uitstapjes naar verdere oorden, zoals de wijnfeesten in Duitsland, een boottocht naar Bataviastad, een fietstocht op Texel en een boottocht naar Pampus. Het bedrijfsvoetbal deed ook zijn intrede in de jaren 70. Diverse keren zijn wij bij bedrijven op bezoek geweest om een potje te voetballen. Onder andere in Grootebroek bij Bouwbedrijf Nic Vink en bij Ringvaart Hillegom. Wij toonden daar onze kwaliteiten met onze talentvolle selectie. Tot vreugde en vooral leedvermaak van onze supporters. Er werd ook diverse keren gevist op de Noordzee en de Waddenzee. Na afloop lekker rozig, tong eten bij Zomerdijk in Den Oever en uiteraard een drankje om die zoute zeesmaak weg te spoelen.

Wim vervolgt: “Bij de ouderen zal ongetwijfeld de zeskamp die de personeelsvereniging samen met onze betonpalenleverancier had georganiseerd op het water bij Les deux ponts in Oudendijk. Prachtig weer en een uitgelaten stemming zorgden voor een fantastische middag. Ook werd er een prutrace georganiseerd op het weiland bij Sjors Vroom in Middelie. Na het afspuiten van iedereen werd de avond vervolgd met een barbecue.”

Wij vertrouwen erop dat de personeelsvereniging, ook in de nieuwe constructie, zijn waardevolle plek zal behouden en kijken nu al uit naar het 75-jarig bestaan.

Vraag een offerte aan