Vrijheid & Code Rood

De maand mei staat in Nederland in het teken van het vieren van onze vrijheid. Inmiddels is in de jaren het besef minder geworden en de gewoonte van de traditie groter.

Volledig verrast waren wij ruim een jaar geleden, toen we werden geconfronteerd met COVID19, dat een pandemie veroorzaakte. Onze vrijheid werd het afgelopen jaar enorm ingeperkt. De vrijheid om met je familie en vrienden thuis iets te vieren, op stap te gaan en te genieten van de horeca, ‘s avonds na een bepaalde tijd op straat te zijn, te reizen en meer. Ook verkeerden wij opeens in een angst om ziek te raken of elkaar te besmetten. De veiligheid die er zo vanzelfsprekend was, was er niet meer zoals we die kenden.

Nu het vaccinatieprogramma goed op gang is gekomen lijkt de maand mei het omslagpunt te zijn. De beperkingen worden met enige aarzeling door voorzichtigheid langzaam weer opgeheven. De maand mei brengt ons, naar laten wij hopen terug naar de vrijheid en de veiligheid die we altijd gewend zijn geweest.

Opnieuw Code Rood?

De bedrijfstak Bouw heeft de periode goed doorstaan. Andere bedrijfstakken zijn noodlijdend geworden en hopen met tijdelijke overheidssteun te kunnen overleven. Meerdere bedrijven zullen niet in staat zijn om deze steunmaatregelen terug te betalen. Onze staat zal grote vorderingen als oninbaar gaan afboeken.

Ik voorspel voor de aankomende jaren een ingewikkelde periode die we door zullen gaan. Het geld is (te) goedkoop en banken jagen spaarders met boeterentes weg. Dit leidt er mede toe dat woningen ongekend hoog geprijsd worden. Brandstof- , staal- en andere grondstofprijzen schieten naar recordhoogtes door toenemende vraag. De auto-industrie met haar behoefte aan elektronica en bijbehorende halfgeleidercomponenten ligt regelmatig stil wegens het niet kunnen voldoen aan de vraag daarnaar. Verder onze idealen ten aanzien van CO2 emissie, Nederland van het gas af wat onhaalbaar is en een kabinet dat zich slecht laat formeren. 

Ik ben benieuwd het komende jaar naar het nieuws in de kranten. Er zal voldoende zijn om over te schrijven met grote uitdagingen om binnen ons Nederland op te lossen. Dat is de tol die we voor het afgelopen jaar nog gaan betalen. Er zal op de rem getrapt moeten worden om weer een balans in al deze zaken te krijgen. Ik hoop daarbij op een geleidelijke rem met een wat langere remweg. Als deze signalen niet tijdig normaliseren dan is de kans groot dat het een Noodrem wordt die grotere schade toebrengt. 

Hebben we dan opnieuw code ROOD?

#vroomzijnwesamen

Peter Vroom