Over Vroom

Dick Bakker, hoofduitvoerder bij HSB Bouw

Dat Dick Bakker graag werkt met prefab materialen is te zien als we op de bouwplaats in Hoofddorp aankomen. De bouwplaats is gevuld met prefab producten, zoals prefab casco’s, prefab vloeren en prefab dakkappen. Zelfs de fundering is prefab: betonnen heipalen, funderingsbalken en bergingsvloeren. De hoogste tijd om Dick eens te vragen naar zijn ervaringen met Vroom.

Het is schoon werk en de montageploeg is snel de bouwput uit!

Al 25 jaar bekend met prefab funderingen

De eerste kennismaking tussen Dick en Vroom is ruim 20 jaar geleden. “Bij mijn vorige werkgever bouwde ik al woningen met prefab funderingen en dit heeft een aantal voordelen. Wat ik echter voor het eerst zie op mijn project zijn verhoogde prefab funderingsbalken. Traditioneel worden de casco’s gemonteerd op de vloer maar op dit project worden de casco’s gemonteerd op de verhoogde prefab funderingsbalken vanwege de hoge belastingen,” geeft Dick aan.

Engineering

Het unieke van dit project is dat de engineering van de verhoogde prefab funderingsbalken door HSB Bouw en Vroom samen is ontwikkeld. Sandro Pronk (bedrijfsleider bij Vroom Betonbouw): “In het begin was het enigszins spannend. De prefab elementen moeten tijdig in productie. Uiteindelijk loopt alles volgens planning en ziet het er op  de bouwplaats netjes uit.”

Live voortgang volgen

Dick geeft aan dat dit project volledig ontwikkeld is in Building Information Modelling (BIM). “Een belangrijk voordeel van BIM in de cloud is dat alle opdrachtnemers vrijwel real-time de voortgang van het project kunnen volgen. In de voorbereiding vergt BIM tijd, maar uiteindelijk bespaart het tijd op de bouwplaats. Overigens staat de ontwikkeling van BIM zeker niet stil bij HSB Bouw. Uiteindelijk willen wij voor de toekomstige bewoners een unieke beleving creëren door met een VR-bril door de woning te ‘lopen’ en het gevoel te krijgen dat je écht aanwezig bent in de woning.”  

Database voor de toekomst

“De opdrachtgever kan door middel van het ‘totale BIM model’ alle informatie vinden van de reeds gebruikte materialen, kleuren en hoeveelheden op het project. Dit is handig als er onderhoud gepleegd dient te worden aan de woningen.”

Eén contactpersoon

“Ik heb korte lijnen met projectleider Dick Reijnders en stelleur Jan Hoff van Vroom Betonbouw. Dat vind ik zeer prettig. Over de voortgang heb ik wekelijks contact met Dick Reijnders en dat verloopt soepel. Momenteel verloopt alles volgens mijn KYP LEAN-planning en dan ben ik tevreden,” geeft Dick aan.

Voordelen van prefab elementen

“Je hebt er geen omkijken naar en het is schoon werk. De montageploeg monteert in een paar dagen heel veel elementen, dus ben je sneller uit de grond. Ik ben opgegroeid met bouwen in prefab funderingen en ben een voorstander van deze bouwmethode. Of het een aanrader is? Daar kan ik heel kort en bondig antwoord op geven en dat is: Ja!” zegt Dick lachend.

Vraag een offerte aan